matomo

Secure your spring: get 77% off our 2 year plan! Get Deal
Frakoblet

Telia er de neste som utlvererer kundene til piratjegere

Maximilian Holm, om Personvern på nettet

I begynnelsen av februar snakket vi om hva som er betraktet som et mer vellykket forsøk på å identifisere og finjustere fildeling enn det Spridningskollen gjorde i september og oktober 2016. Det blir stadig tydeligere at dette forsøket har både lovgivere i ryggen og mer kompetanse i bagasjen etter blant annet dommen mot Bredband 2 (Bredbandsbolaget) i februar.

telia lamnar ut kunders ip-adresser

Dommen mot Telia

I forrige uke skrev vi at Tele2 er tvunget til å avsløre informasjon på jakt etter pirater. Breakit melder nå at også Telia er tvunget til å avsløre informasjon om sine kunder.

"Vi mener integriteten til våre kunder er utrolig viktig, men nå er rettsavgjørelsen kommet, og vi må adlyde den" - Inger Gunterberg, Telias presseenhet

Den nye dommen mot Telia som kom i løpet av dagen inkluderer over 5300 IP-adresser. Det neste trinnet er å sende ut et krav til folkene bak adressene. I følge Jeppe Brogaard Clausen hos Njord Lawfirm ønsker at hver sak skal behandles separat, og i mer alvorlige tilfeller kan avslaget på å betale kravet føre til at de tar det til retten.

Stor risiko for at andre følger Njord

Det er tydelig at alle Sveriges store teleselskaper nå har mottatt en forespørsel om avsløring for kundeinformasjon. Det som er mer skremmende er imidlertid at to dommer ble avsagt i favør av Njord på så kort tid. Det er rimelig å tro at flere dommer mot andre store internettleverandører kommer de neste månedene, og det er også sannsynlig at andre copyright-eiere og deres representanter vil se dette som en mulighet til å ta opp jakten og forsøke å dele ut bøter for deres piratkopierte materiale.

Dommen mot Tele2 er avskrevet

Noe motstridende ble dommen mot Tele2 forrige uke avskrevet. Dette skyldes IP-adressene som er involvert i dommen er eid av datterselskaper av Tele2, og er dermed ikke direkte knyttet til selskapet som mottok dommen. Bare tiden vil vise hvor lenge seieren vil vare, men datterselskaper av Tele2 (inkludert Bredbåndsselskapet) vil sikkert motta ytterligere forespørsler innen kort tid.

Maximilian Holm